11 november 2013

Haaienvinnensoep - zonder haai - zoals bij de afhaalchinees

Ik denk dat iedereen wel een keer haaienvinnensoep heeft gegeten bij de Chinees. Sommige denken dat er haai inzit maar dat is niet zo, voornamelijk ei. Ik heb wel een keer een haaienvinnensoep met haai gegeten op een bruiloft. Ik durfde niet te weigeren  - het was mijn eerste keer op een Chinees bruiloft en ik ken de ongeschreven regels niet - en ik was eigenlijk wel heel benieuwd hoe het smaakte - niet zo lekker, dus.
De soep zonder haai is eigenlijk heel simpel om te maken en wel zo diervriendelijk. Ik maak het vaak omdat het binnen 5 minuten op tafel staat.

Voor 2 personen
500 ml water
1 kip bouillonblokje
ham in dunne reepjes
prei of bosui in dunne reepjes
1 eetlepel maizena of aardappelmeel

1. Kook het water met een blokje kippenbouillon. Meng 1 volle eetlepel maizena met wat 3 - 4 eetlepels koud water. Giet dit mengsel langzaam in de soep en goed roeren met je pollepel.
Let op: roer maar heel eventjes om de maizena te verdelen door je soep. Maar ga niet te lang door, anders zal de maizena niet meer binden! Zodra je ziet dat de soep dikker begint te worden, onmiddellijk ophouden met roeren. 


2. Kluts 1 ei in een kommetje. Pak een garde of een vork, en giet het eimengsel langzaam in de soep terwijl je met de garde klopt. Je ziet dat er kleine ei slierten ontstaan.

3. Serveer de soep heet en garneer het met ham en prei. Ik heb zelf een paar druppels hete peperolie erbij gedaan:-). Eet smakelijk!

13 opmerkingen:

  1. o ik weet eigenlijk niet of ik dat wel eens op heb. Maar goed met ham en kippenbouillon kom je een heel eind dus. Zes jaar geleden zijn we op vakantie naar China geweest en hadden daar ook een kookworkshop gedaan. Was erg leuk! Eerst op de markt alle verse spulletjes kopen (tussen alle honden en andere dubieuze dieren door...) en daarna bij zo'n mevrouwtje thuis allemaal lekkere dingen gekookt. Ik moet m'n aanteken boekje er weer eens bij pakken :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe was China? Ik ben nu heel benieuwd wat voor chinese gerechten je hebt gekookt! Heb je ook nieuwe dingen geproefd, zoals hond;-) of een eekhoorn ;- 0

      Verwijderen
    2. ja was heel cool! Ik heb m'n ogen uitgekeken daar. We hadden toen dumplings gemaakt, iets gebakken kippigs en bami-achtig iets geloof ik. Toch wel regelmatig gekozen voor iets vegetarisch hoor....

      Verwijderen
  2. Nooit gegeten maar ik weet weldat ik het als kind altijd een raar idee vond dat mensen dat aten bij de chinees. Ik zie zoveel lekkere receptjes op je blog voorbij komen, is het niet eens tijd voor een eigen kookboek? Pascale X

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet dus niet of ze in de jaren 80 echte haaienvinnensoep seveerde in de vele chinees indisch restaurant.
      Ik dacht meer aan noedelbar ipv kookboek:-)

      Verwijderen
  3. De recepten die je plaatst zijn wel erg leuk. Gisteren heeft mijn man je bladerdeeg lepels gemaakt! en nu ga ik zeker je soepje proberen:) Leuk hoor...en je eigen kookboek is toch geen gek idee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha! Je hebt de lepels gemaakt:-). Was het leuk om aan de lepels te knabbelen:-)?

      Verwijderen
  4. Zoo dat is een klassieker die ik al heel lang niet meer op het menu heb zien staan.
    Goed dat er een haai loze versie is, hij ziet er ook nog eens héérlijk uit!
    *Hem goed onthouden gaat*

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Met dit recept zal manlief heel erg blij zijn, bestelt altijd haaienvinnensoep:-) ....en ik ben blij dat er geen echte haaievinnen inzitten;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de restaurant van mijn ouders bestellen toch vaak mannen dit soepje:-). Volgens mij doen ze ook nog een beetje gemalen witte peper!

      Verwijderen
  6. Oké dit klinkt dus echt een stuk lekkerder èn makkelijker dan ik dacht. Wat een leuk kommetje is dat trouwens!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De bereidingswijze is natuurlijk wel erg speciaal zo, maar best wel gek dat er niets echt specifieks Chinees in zit! Kruiden of gekke olie ofzo ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk Heis om dit op je blog voorbij te zien komen! Ik heb er herinneringen aan van vroeger, m'n stiefmoeder was er gek op. Ik beeldde me als klein meisje altijd in dat ik kleine haaievinnetjes voorbij zag zwemmen in de soep;)

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks for taking the time to leave a message.
I appreciate and love every comment!
xo